Terug
Gepubliceerd op 06/10/2021

2021_GR_00220 - Geven van het mandaat om de burgemeestersconvenant 2050 te ondertekenen. - Beslissing

gemeenteraad
ma 27/09/2021 - 20:00 Raadszaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johan Serkeyn, voorzitter; Hans Bonte, burgemeester; Jo De Ro, 1ste schepen; Barbara de Bakker, 2de schepen; Moad El Boudaati, 3de schepen; Katrien Vaes, 4de schepen; Didier Cortois, 5de schepen; Tine Paredis, 6de schepen; Fatima Lamarti, 7de schepen; Faruk Akkus; Jan Anciaux; Sander Barrez; Chantal Basoka Mubenga; Guy Ceuppens; Thomas De Mey; Ken Degreef; Houari El Hannouti; Remy Esquiliche Esquinas; Aimen Horch; Samira Mayda; Jacques Mevis; Ntonga Mbami Monsempo; Nora Mouallali; Alain Poot; John Roobaert; Viviane Schaessens; Jurgen Van Duyse; Dries Verhaeghe; Christel Herbosch; Fatima El-boubsi; Johanna-baptista Pelgrims; Vera Boudry, algemeen directeur

Afwezig

Johan Claus; Zinab El Jaouhari; Veronique Janssens; Claudia De Laet

Secretaris

Vera Boudry, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00220 - Geven van het mandaat om de burgemeestersconvenant 2050 te ondertekenen. - Beslissing

Aanwezig

Johan Serkeyn, Hans Bonte, Jo De Ro, Barbara de Bakker, Moad El Boudaati, Katrien Vaes, Didier Cortois, Tine Paredis, Fatima Lamarti, Faruk Akkus, Jan Anciaux, Sander Barrez, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Remy Esquiliche Esquinas, Aimen Horch, Samira Mayda, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, Alain Poot, John Roobaert, Viviane Schaessens, Jurgen Van Duyse, Dries Verhaeghe, Christel Herbosch, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims, Vera Boudry
Stemmen voor 30
Hans Bonte, Johan Serkeyn, Fatima Lamarti, Viviane Schaessens, Jo De Ro, Katrien Vaes, Jan Anciaux, Didier Cortois, Moad El Boudaati, Barbara de Bakker, Faruk Akkus, Sander Barrez, Chantal Basoka Mubenga, Guy Ceuppens, Thomas De Mey, Ken Degreef, Houari El Hannouti, Remy Esquiliche Esquinas, Aimen Horch, Samira Mayda, Jacques Mevis, Ntonga Mbami Monsempo, Nora Mouallali, Tine Paredis, Alain Poot, John Roobaert, Christel Herbosch, Fatima El-boubsi, Johanna-baptista Pelgrims, Dries Verhaeghe
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 1
Jurgen Van Duyse
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00220 - Geven van het mandaat om de burgemeestersconvenant 2050 te ondertekenen. - Beslissing 2021_GR_00220 - Geven van het mandaat om de burgemeestersconvenant 2050 te ondertekenen. - Beslissing

Motivering

Aanleiding, context en argumentatie

Bij besluit van 23 november 2020 keurde de gemeenteraad het klimaatplan Vilvoorde 2030 goed. Hiermee heeft het stadsbestuur zijn huiswerk gemaakt op klimaatvlak en is het stadsbestuur klaar om samen met alle actoren te werken aan de uitvoering en de opschaling van dit prioritair beleid van de stad.

De gezamenlijke ondertekening bij de provincie Vlaams-Brabant voor deze convenant was echter maar een engagementsverklaring maar dit is nooit officieel gevalideerd in Europa ondanks dat Vilvoorde dit uiteraard mee ondertekende.

Sinds april 2021 is er door toedoen van de Europese Green Deal een nieuwe convenant opgestart waardoor de engagementen naar 2050 scherper worden geformuleerd. Deze convenant 2050 vervangt de 2030 convenant waardoor het voor Vilvoorde een opportuniteit is om onmiddellijk deze convenant te ondertekenen en onze ambities naar klimaatneutraliteit in 2050, die trouwens al vervat zaten in het klimaatplan 2020 en het klimaatplan 2030 te bevestigen.

Urbact: Zero Carbon Cities

Door het engagement binnen het Europees project van Zero Carbon Cities sluit deze nieuwe convenant ook aan bij de Europese doelstellingen omdat de lange termijn visie hierin uitgewerkt wordt. De onmogelijkheid om dit als stadsbestuur alleen te dragen is één van de aandachtspunten van Zero Carbon Cities. De samenwerking met externe stakeholders zal cruciaal zijn om deze lange termijn doelstellingen te ondersteunen en uit te voeren.

Realistische doelstelling

Net zoals de doelstelling voor 2030 overstijgt de doelstelling voor 2050 de capaciteiten van Vilvoorde. Dit geldt ook voor alle andere steden in de wereld. Het engagement dat het stadsbestuur aangaat gaat dus niet over realistische of onrealistische verwachtingen, het gaat over het besef dat we dit als prioritair thema verankeren in de verdere ontwikkeling van de stad. Door dit duidelijk te benoemen en de samenwerking met alle actoren van de stad op te starten, worden de noodzakelijke stappen gezet in de transitie naar een duurzame, gezonde en veilige stad voor iedereen.

Speerpunten convenant 2050

De nieuwe convenant bevat 4 speerpunten die al verwerkt zitten in het huidige klimaatplan:

  • Engagement

Het stadsbestuur engageert zich om klimaatbeleid te verankeren als prioritair beleidsdomein van de stad en te streven naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Hiervoor wil het stadsbestuur minstens even ambitieus zijn als de nationale doelstellingen en dit ook naar de burgers communiceren.

Vanuit het meerjarenplan wordt op verschillende beleidsdomeinen ingezet op een duurzame en klimaatbestendige toekomstvisie die het stadsbestuur in al zijn facetten wil uitrollen.

  • Betrekken bij

Het stadsbestuur wil  samenwerken met alle actoren van de stad en willen hen betrekken bij de uitvoering van deze ambities. Hiervoor wordt een lokaal klimaatpact gesloten om samen met iedereen te werken aan de nodige transitie.

Zowel bij Zero Carbon Cities als bij de participatieprojecten van het stadsbestuur is de betrokkenheid van externe stakeholders in de beleidsvorming bepalend en primordiaal.

  • Actieplan

Er blijft niet stil gestaan bij de theoretische doelstellingen maar het stadsbestuur wil dit concretiseren in duidelijke actieplannen waar acties worden ondernemen om naast reductie van broeikasgassen ook te werken rond energietransitie en het aanpassingsvermogen van de stad om met de aankomende klimaatveranderingen om te gaan.

Dit zit reeds verankerd binnen de meerjarenplanning waarbij acties worden opgestart vanuit verschillende beleidsdomeinen en verschillende diensten zowel rond mitigatie (CO2 reductie) als adaptatie.

  • Netwerk

Samenwerken zal een absolute noodzaak zijn om zaken te versnellen, mekaar te inspireren en samen te werken naar een gedeelde visie.

Zowel internationaal binnen het Urbact project als regionaal binnen het netwerk van Futureproofed cities leren we van elkaar door een constructieve samenwerking.

Deze convenant 2050 sluit naadloos aan bij de doelstellingen die geformuleerd zijn binnen het goedgekeurd klimaatplan 2030 waardoor dit een logische stap is in de verdere verduurzaming van Ons Vilvoorde Morgen.

 

Regelgeving bevoegdheid

Artikels 40 en 41 (gemeenteraad)
<p>Artikels 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De ondertekening van de burgemeestersconvenant 2050 wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De burgemeester wordt gemachtigd om de convenant te ondertekenen.

Artikel 3

De convenant maakt integraal deel uit van dit besluit.