Het koninklijk besluit van 13 mei 2020 houdende het invoeren van een subsidie “COVID-19” voor de doelgroep van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn stelt een subsidie ter beschikking van de OCMW's om materiële, sociale, sociaal-geneeskundige, of psychologische dienstverlening te kunnen toekennen aan gezinnen die getroffen worden door de gevolgen van de COVID-19 crisis.
Voor Vilvoorde werd het totaalbedrag van de subsidie vastgelegd op 299 977 euro. Aanvankelijk was de subsidie te besteden tegen 31 december 2020. De wet van 7 oktober 2020 heeft de subsidieperiode verlengd tot en met 31 december 2021.
In afspraak met de POD Maatschappelijke Integratie wordt een vereenvoudigde werkwijze toegepast:
Er is beslist om 1) in te zetten voor het ondersteunen van gezinnen met kinderen die recht hebben op de Vilvoordse vrijetijdspas bij het betalen van hun kosten voor kinderopvang en school; en 2) uit te keren in de vorm van forfaitaire bedragen per kind.
De forfaitaire bedragen worden voor de kinderen van 0-12 jaar gebaseerd op de maximumfactuur in het onderwijs, aangevuld met de schoolpremie uitgekeerd bovenop het groeipakket. Voor kinderen van 13-18 jaar is het moeilijker de schoolkosten te ramen gezien er in het secundair geen maximumfactuur geldt. Bovendien verschillen de kosten enorm afhankelijk van de richting die gevolgd wordt. Wanneer we het totale subsidiebedrag verminderen met de geraamde kosten voor de 0 tot 12 jarigen houden we een budget over van 164,5 euro per 13 tot 18 jarigen, wat in de buurt komt van het basisbedrag per kind in het groeipakket (166,46 euro). We stellen voor een forfaitair bedrag vast te leggen van 160 euro per persoon, ons ervan bewust zijnde dat dit de kosten voor een jaar secundair onderwijs niet dekt. We hopen via deze actie de weg naar het Sociaal Huis te verkleinen, zodat mensen, indien er nood is, via de reguliere weg een hulpvraag kunnen stellen. In totaal zou op deze manier 294 580 euro van de beschikbare 299 000 aangewend kunnen worden.
Forfaitair bedrag per kind | Totaal voor alle kinderen | |
0-6 jaar | 45 euro (maximumfactuur) + 20 euro (schoolpremie) = 65 euro | 32 240 euro |
7-12 jaar | 90 euro (maximumfactuur) + 35 euro (schoolpremie) | 106 500 euro |
13-18 jaar | 160 euro | 155 840 euro |
Het reglement maatschappelijke dienstverlening houdende de verdeling van de federale subsidie COVID-19 voor de doelgroep van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn wordt vastgesteld.
Het reglement maakt integraal deel uit van dit besluit.
Dit besluit treedt in werking op 27 september 2021.
Het koninklijk besluit van 3 maart 2021 ter ondersteuning van jongeren en studenten in een kwetsbare situatie ingevolge de COVID-19 crisis kent via de POD Maatschappelijke Integratie een toelage van 24 000 005 (vierentwintig miljoen en vijf) euro toe aan de openbare centra voor maatschappelijk welzijn. Het totaalbedrag werd onder de centra verdeeld op basis van de gemiddelde som van het aantal jongeren onder de 25 jaar en studenten, zoals gedefinieerd door de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie, die een leefloon ontvingen tussen 1 november 2019 en 31 oktober 2020. Deze toelage heeft als doel om jongvolwassenen te ondersteunen die zich ingevolge de COVID-19 crisis in een moeilijke situatie bevinden, meer bepaald via eenmalige of meer structurele financiële steun naargelang de behoeften van elk individu. Van de 24 000 005 euro werd aan Vilvoorde een subsidiebedrag van 69 158 euro toegekend.
In de begeleidende omzendbrief van 26 maart 2021 betreffende de te verlenen steun aan jongeren en studenten in het kader van de COVID-19 crisis – onder de titel ‘maatregelen Zoom 18/25’ - licht de Minister van Pensioenen en Maatschappelijk Integratie belast met personen met een handicap, armoedebestrijding en Beliris, Karine Lalieux, de precaire situatie toe waarin talrijke jongvolwassenen zich bevinden omwille van de COVID-19 crisis. Zo werken hogere onderwijsinstellingen bijvoorbeeld al maandenlang intensief via afstandsonderwijs, wat eventuele extra uitgaven (kosten internetverbinding, aankoop ICT-materiaal enzovoort) en voor sommigen een hoog risico op afhaken impliceert. Minister Karine Lalieux beklemtoont dat jongvolwassenen financieel ondersteund dienen te worden om stressoren te ondervangen die hun kansen tijdens studies en op de arbeidsmarkt beperken.
De doelgroep van de voorliggende subsidie betreft jongeren onder de 25 jaar en studenten, zoals gedefinieerd door de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie, die zich ingevolge de COVID-19 crisis in een moeilijke situatie bevinden.
Er wordt voorgesteld een intern reglement maatschappelijke dienstverlening houdende de besteding van de federale subsidie Zoom 18/25 vast te stellen. De bedoeling is een kader te creëren dat de besteding van de voorliggende subsidie stroomlijnt in relatie tot personen met recht op leefloon of verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen. Hierbij wordt, in lijn met het reglement maatschappelijke dienstverlening houdende de verdeling van de federale subsidie COVID-19 voor de doelgroep van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, het levensdomein onderwijs en vorming centraal gesteld.
Het intern reglement maatschappelijke dienstverlening houdende de besteding van de federale subsidie Zoom 18/25 wordt vastgesteld.
Het reglement maakt integraal deel uit van dit besluit.
Het vast bureau wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Dit besluit treedt in werking op 27 september 2021.
In zitting van 29 februari 2016 besliste de raad voor maatschappelijk welzijn tot de toetreding tot Audio, welzijnsvereniging.
Op 19 juni 2020 keurde de algemene vergadering van Audio de toetreding goed van volgende nieuwe leden: gemeente Assenede en Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk.
De huidige leden dienen de toetreding van nieuwe leden formeel goed te keuren.
De toetreding van de gemeente Assenede en Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk tot Audio, welzijnsvereniging, wordt goedgekeurd.
Het vast bureau wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Een afschrift van dit besluit wordt toegestuurd naar Audio, welzijnsvereniging.